Dupa moartea dictatorului si a sotiei lui, in 1989, au inceput sa circule tot felul de mituri. Probabil cea mai discutata poveste este cea legata de conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu. Ce a iesit, in cele din urma, la iveala?

Conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu

Discutia despre acestea a inceput chiar in primele zile de dupa Revolutie. Inclusiv inainte sa fie executati, Nicolae si Elena Ceausescu au fost intrebati despre acestea. Amandoi au negat cu vehementa ca ar fi avut niste conturi secrete, cu sume fabuloase de bani. In timpul procesului din 25 decembrie 1989, dictatorul a declarat ca nu detine niciun dolar in conturi straine.

Nu s-au gasit niste dovezi concrete despre conturile secrete ale lui Ceausescu. Totusi in comunicatul difuzat public, la punctul cinci, s-a mentionat in sentinta si: „incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine”.

Ce a iesit la iveala

In 1990, un grup de experti canadieni au fost angajati de Guvernul ROmaniei pentru a dar de urma banilor lui Nicolae Ceausescu. Insa, dupa o perioada, conform wikipedia, investigatiile lor ar fi fost oprite. Conform playtech.ro, Mugur Isarescu a condus si el o ancheta in acea perioada, dar nu a descoperit conturile secrete in care si-ar fi ascuns averea Ceausescu

Conturile secrete ale lui Ceausescu continua sa ii bantuie pe multi si astazi. Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 14 octombrie 2008, raportul care avea drept concluzie finala ca aceste conturi secrete nu exista. Ipoteza existentei acestora a fost infirmata inclusiv de Generalul Silviu Predoiu. Fostul sef al SIE a declarat pentru Romania Libera ca aceasta poveste este doar un mit popular.

„Daca erau ale lui, ar fi avut o evidenta. Nu imi aduc aminte sa fi fost gasite in cabinetul lui. N-a apucat sa isi adune nimic de acolo. Nu cred ca avea conturi”, marturisea Predoiu.

loading...