Chibritul este unul dintre cele mai folosite obiecte, dar putini stiu istoria acestuia. Cum se fabrica, de fapt, chibritul. Sigur nu stiai asta despre chibrit.

Unde au aparut pentru prima oara chibritele chimice

Acestea au fost create pentru prima oara in Anglia, in 1805. Erau concepute din topitura de sulf, amestec de zahar si clorat de potasiu. Noua inventie a aparut pentru a inlocui clasicele amnar si cremene, care au fost utilizare incepand cu secolul al XIX-lea, conform todayadvertising.ro.

Fabricarea lor in masa a inceput din 1812, dar a intampinat doua mari probleme. In primul rand, manipularea recipientului din sticla cu acid sulfuric era dificila si periculoasa. In al doilea rand, exista un risc imens de a produce o explozie din cauza reactiei chimice.

Tot in aceeasi tara, in 1827, au aparut asa zisele „lumini de frecare”. Capetele chibritelor erau acum date printr-un nou amestec chimic si aprinse prin frecarea de o hartie abraziva.

Cand a aparut, de fapt. chibritul cu fosfor care se aprinde prin frecare

Janos Irinyi l-a inventat la doar 17 ani. Fabricarea acestui tip de chibrit a inceput in 1840 si a continuat pana in 1851. In acel an, germanul Schrotter a descoperit fosforul rosu, care nu este toxic si nici nu se aprinde in aer. Noua solutie era mai sigura, dar reactia chimica nu era inca suficient de stabila.

Ultimul chimist care a reusit, in sfarsit, sa ajunga la reteta perfecta, a fost Bottcher. Acesta a venit cu ideea aplicarii cloratului de potasiu pe batul de chibrit si a fosforului pe cutie. Inventia lui este cea folosita si astazi in intreaga lume.

Cand s-au fabricat primele chibrituri in Romania

In tara noastra, fabricarea acestora a inceput in anul 1878, la Iasi. Francezul Gobart a deschis prima fabrica. A doua, tot detinuta de francez, a aparut la Bucuresti, la Filaret. Cea din urma a fost ulterior cumparata de o societate romana in 1879.

In anul 1886, erau active trei fabrici: Filaret si Cotroceni in Bucuresti si a treia in Iasi. In data de 31 mai 1887, au fost cumparate de stat. Din pacare, dupa al doilea Razboi Mondial, au ramas active doar cea din Filaret si inca o alta fabrica din Timisoara. Prima si-a incetat activitatea in anul 2000, iar cea din urma in anul 1963.

Cum se fabrica, de fapt, chibritul

Chibriturile sunt fabricate in mai multe etape. Initial sunt taiate, pregatite si depozitate. Cand sunt gata de vanzare, sunt preluate de o centura cu gauri, urmand sa fie uscate si ambalate.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here