Toata lumea stie cat de grea este meseria de sofer de TIR. Cei care aleg sa o practice beneficiaza de salarii peste media din Romania, dar si multe alte beneficii. Angajatorii se “bat” ca sa-i gaseasca pe cei mai buni de pe piata.

Potrivit unui stiu recent, salariul unui sofer de TIR in Romania porneste e la 2500 de lei net, bani pe care angajatul ii ia in mana.

Insa soferii de TIR care fac transport internationat pot porni de la 3.800 de lei (820 EURO), iar cei mai experimentati ajung chiar si la 7.000 de lei (1550 EURO).

Mai mult, salariile de mai sus NU sunt fixe, ci la aceste sume se ajunge calculand beneficiile salariale: numarul de curse si kilometri parcursi.

Potrivit platformei ejobs.ro, in momentul de fata exista anuntul conform carora angajatorii platesc 3.800 lei pe luna (castig de baza). De multe ori angajatorii suporta cazarile si mesele.

Salarii sofer de TIR in Europa

Un sofer de TIR castiga in Germania intre 2.200 si 2.500 euro net – 10.000 / 12.000 lei. Cel mai bine se situeaza Olanda, unde se castiga lunar minim 2.300 de euro, iar la polul opus se afla Belgia: 2.100 euro

loading...

4 COMENTARII

 1. Bataie de joc la greu, atat in RO, cat si in EU! In USA aceasta meserie extrem de cautata. Se plateste la mila si ne uitam undeva in jurul a $1/mila daca este camionul companiei si in jur de $3/mila pentru acest serviciu (adica atat incaseaza propietarul camionului, indiferent daca el este si operatorul sau are angajat/angajati). Din cei $3/mila trebuie insa sustinute toate costurile (intretinere, consumabile, combustibil si eventual salariul de $1/ora pentru operator, daca este cazul). N-am auzit de sofer sau propietar/operator sa faca sub $12mii/luna.

 2. Sunt pure informatii „din auzite”! Doar estul Europei mai plateste ilegal(la kilometri efectuati),peste tot altundeva,platile legale(nu la negru,sau munca fara contract,etc),sunt facute in urma orelor lucrate,respectiv este un barem minim negociat de conventiile cu sindicatele si prevazut in contractul colectiv de munca! Concret:
  Belgia:
  -plata 12,60€/ora plus 1,60 euro ARAB(spor de meserie,neimpozabil)-NETO fiind undeva la 10€/ora.
  -spor pentru mancare in cazul in care noaptea nu te intorci acasa,38€/noapte.
  -asigurare medicala si deces(acopera si eventuale accidente spre sau de la locul de munca si casa)
  -bani de vacanta(perioada mai-iunie se incaseaza asa-numitii „bani de vacanta” in suma de 4000-4500€ net,in functie de numarul de zile lucrate intr-un an)
  -sarbatorile legale sunt platite cu 125%
  Deci revenind la caz concret in Belgia,la o luna normala si +-260 ore lucrate,avem un salar net de +-2600euro la care se adauga „banii de vacanta” care inpartiti lunar,ar duce la un salar de +-3000 euro/luna-net!
  Toate astea doar pentru o corecta informare!!!!

 3. Mocean, nu stiu daca informatiile la care te referi tu ca ar fi „din auzite” sunt cele spuse de mine sau cele din articol… AICI unde traiesc eu, adica in Statele Unite ale Americii lucrurile sunt foarte simple; o cursa X presupune un numar de mile Y si se polateste suma Z; cand imparti suma Z la numarul de mile Y, observi calculul simplu de $1/mila ca sofer sau $3/mila ca propietar de camion. Acestea fiind spuse mai adauga si faptul ca sindicatu’ asta ar trebui inventat (ba nu, nu ar trebui caci e o mizerie ordinara, ca orice sindicat!!!). Sunt si in America sindicate, dar nu in soferie de TIR. Soferia pe TIR e in sistemul self-employed adica nu esti nimic altceva decat un contractor. N-am sa-ti explic eu tie acum felul in care functioneaza tara asta, dar contractorul, indiferent ca e inginer de software sau sofer pe TIR, nu e angajat ci exact ce spune si numele, CONTRACTOR; nu avem „pachet salarial”, concedii platite sau neplatite, bonusuri de mancare, dar nici taxe retinute, la aceasta categorie de munca. Mai pe romaneste, lucrezi cand ai chef, cat ai chef si-ti platesti taxele dupa cum ai incasat… Iti cumperi asigurare medicala din banii tai si te asiguri de pensie dupa cum crezi. Cu toate acestea, nu am auzit (pomenit, aflat) de cineva care sa faca mai putin de $12mii/luna dupa ce si-a platit toate cele descrise. Astea nu sunt „din auzite”, sunt traite de americanii cu care intru in contact, de americanii de origine romana care si-au deschis business de camioane, de americanii de origine romana care conduc astfel de camioane. Hai noroc si liv la bloc!

 4. Buna ziua! In primul rând v-aș ruga sa va documentați inainte se scrieti aberații si sa mințiți cu nerușinare asupra salariului.Salariul este de:2230lei Brut din care se scade: 558 lei C. A.S, 223 Sanatate, 420lei Deducerea personala, 103lei impozit pe salariu=1347 lei net. Acesta este salariu al unui sofer profesionost. O mizerie sa va fie rusine. Daca aveti nevoie de informatii suplimentare va pot trimite fluturasul de salariu ca sa nu mai comentați din auzite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here