Un reportaj al jurnalistilor de la Euronews.com a reusit sa aduca in atentia mondiala, un sat in care hotii nu exista. Stiu, ati fi tentati sa credeti ca e situat prin Noua Zeelanda sau tarile nordice, dar nu. E in Romania!

Satul Eibenthal face parte din comuna Dubova si este situat in județul Mehedinti.

In prezent, populatia acestei asezari, numara aproximativ 300 de persoane, cele mai multe, de origine ceha.

In aceasta localitate, notiunea de seif sau de ascunzatoare a banilor nu exista. Oamenii traiesc intr-o liniste si intr-o armonie totala!

Ba ma mai mult, localnicii din Eibenthal lasă sacosele – cu bani – agatate in stalpul de la poarta. Nu, nu, economiile lor nu sunt depozitate chiar in vazul lumii, ci au un scop precis: alimentarea gospodariilor cu paine.

„Mașina care ne aduce pâinea vine o dată la 2 zile și eu cumpăr 4-5 pâini. Pun suma în sacoșă sau las un bilețel pe care scriu câte pâini vreau, iar șoferul îmi lasă restul”, a marturisit Augustina Pospisil, localnica a satului Eibenthal pentru Euronews.com.

Sursa foto: Euronews.com

Paine este adusa in sat, o data la doua zile, dintr-o localitate vecina – Svinita – situata la 20 km departare.

Îmi las sacoșa acolo și mă duc să lucrez pe teren, iar seara, când mă întorc, găsesc pâinea și restul de bani”, a declarat Ștefan Benedict, in varsta de 75 de ani.

Sursa foto: Euronews.com

Nu doar localnicii vad acest fapt ca pe-o normalitate, ci insusi primarul: „Noi considerăm că este un lucru normal, nu știm de ce pentru alții aceasta pare o minune”, scriu jurnalistii de la Euronews.com .

Speram sa auzim astfel de povesti din cat mai multe sate romanesti!

loading...

1 COMENTARIU

 1. Și eu am văzut pe aici, și chiar de câteva ori… ( D )…
  n-aș mai putea acum spune exact unde căci și uitasem de asta dar acum îmi amintesc
  … în orice caz era la răscruce de sat, ( deci acolo unde, probabil ca în satul acesta, omul n-a pierdut nici legătura cu Dumnezeu dar nici încrederea în oameni ) acolo unde se presupunea că trec călători interesați să cumpere ceva…
  tarabe fără vânzători dar încărcate cu produse agricole, la care te puteai pur și simplu autoservi și plăti cât credeai de
  cuviință… deci, aș căuta să clarific noțiunea care-i califică exact, atât pe proprietari cât și pe cei la care, cu o încredere oarbă, se aștepta să participe la schimb… asta petrecându-se pe aici unde este cunoscut că au năvălit nu numai hoți de prin România.

  https://oamenicasobolani.wordpress.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here