Visul liderului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej – construirea Barajului Vidraru, intre anii 1961 – 1966 – a condus la disparitia unui sat intreg, aflat acum pe fundul lacului.

In locul in care se afla in prezent Lacul Vidraru, pe vremuri, exista o comunitate sateasca, ai carei locuitori se ocupau de exploatari forestiere, turism, comert sau erau simpli crescatori de animale, dupa cum declara fostul viceprimar al comunei Arefu, Gheorghe Buzoianu.

Sursa foto: Argeseanul

Enclava dintre munti avea mici gospodarii, o biserica si doua case mai impunatoare, denumite: Casa Verde si Casa Bratienilor, care apartineau unor familii mai instarite.

In anul 1999, cercetarile celor de Muzeul Curtea de Arges au scos la iveala fundatiile celor doua case: ” Cand s-a dat dispozitie sa se uzineze cea mai mare parte a apei din lac, nivelul scazuse atat de mult, incat se vedea cu ochiul liber cum se realizeaza confluenta raurilor Buda si Capra, iar in apropiere de Cumpana puteau fi zarite fundatiile acestor gospodarii mai importante. Fenomenul s-a mai repetat, cativa ani mai tarziu, cand iar a scazut nivelul lacului si din nou s-au zarit acele fundatii.” a declarat Stefan Dumitrache, Directorul Muzeului Curtea de Arges.

In momentul in care barajul a fost finalizat, constructorii au trecut la umplerea acestuia cu apa, ceea ce a condus la evacuarea tuturor celor ce locuiau in mica comunitatea situata pe fundul lacului. Unii localnici au fost relocati, in timp ce altii au dorit demontarea caselor si refacerea lor, in apropierea satului Cumpana.

„Inclusiv calea ferata ce ajungea pana la Cumpana a fost desfacuta bucata cu bucata. S-a umplut toata valea cu apa, dupa care s-a asternut o liniste adanca”, a declarat fostul viceprimar Gheorghe Buzoiu pentru wattpad.com.

„Când am venit aici, de la Bicaz, nu era decât o cale ferată, o mocăniță. Timp de patru ani am construit drumul de acces. Ne-am adus locomotiva și vagoanele de la Bicaz. Cu ele am cărat piatra pe șantier. Cele mai dure experiente le trăiam iarna. Era extrem de frig. Munceam indiferent de vreme”, povesteste un alt veteran, Viorel Dănilă.

Exista legende care circula in zona, conform carora foarte multi oameni au refuzat sa isi paraseasca gospodariile si au murit sub apa. Ba mai mult, mai multi localnici din zona au declarat ca au vazut des, cruci iesind la suprafara si plutind pe apa.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here