Palatul Parlamentului sau Casa Poporului – cum este cunoscuta publicului larg – se afla pe locul doi în lume ca mărime, dupa Pentagon, cu o suprafata de 44.000 mp si 86 m inaltime, respectiv 92 m adancime.

Sursa foto: Digi24

Constructia acesteia a inceput in anul 1984 si se dorea a fi gata in doi ani prin implicarea activa a 300 de arhitecti. Termenul a fost prelungit – apoi – pana in anul 1990, insa nici in prezent nu este finalizata. 400 de incaperi si 2 sali de sedinte sunt folosite in prezent, scriu jurnalistii de la Stirile ProTv.

Palatul Parlamentului este o cladire administrativa, in prezent, ce gazduieste si un buncar antiatomic, legat de principalele instituţii ale statului, prin 20 de kilometri de catacombe, asa cum reiese din investigatia celor de la Libertatea.ro.

De ce? Ceausescu se temea de un razboi nuclear si dorea sa fie pe deplin, pregatit. Insa, se pare, nu doar acesta a fost motivul acestei constructii, ci si frica de a nu porni o revolta a poporului.

Sursa foto: natgeo.ro

Ceauşescu voia să demonstreze prin Casa Poporului că e cel mai tare conducător din blocul socialist. Şi a reuşit”, a declarat colonelul în rezervă Nicolae Kovacs (82 de ani) pentru Libertatea.ro – omul care a condus partea secretă a lucrărilor de la Casa Poporului.

Colonelul a mentionat ca in Casa Poporului sunt peste 5.000 de încăperi, iar subteranul cladirii gazduieste şapte etaje, ultimul fiind ocupat de buncărul antiatomic proiectat de insusi, Ceauşescu si construit din beton de 1,5 metri grosime prin care radiatiilor le era imposibil sa patrunda.

Sursa foto: Libertatea.ro

Acest adapost subteran este alcatuit dintr-o incapere principală (punctul de comandă) si din cateva apartamente, in care se puteau retrage conducatorii statului, in caz de nevoie.

“Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc şi pe pereţi, cu un sistem de hărţi ale României, în relief. Pentru ventilaţie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereţi. Aveam vreo 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului. Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate în aşa fel încât să se poată circula prin ele cu maşini cu motor electric. Tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleacă două tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din Piaţa Revoluţiei – n.r.) şi unul spre actualul Minister al Apărării. Cele dinspre Piaţa Revoluţiei sunt întrerupte din loc în loc de uşi de şapte tone greutate fiecare, pentru a închide etanş zona în caz de necesitate. Au fost înglobate în acest sistem şi catacombele mai vechi, realizate în perioada interbelică, cum e cea din zona Cotroceni, a lui Carol al II-lea. Sunt şi multe tuneluri secundare, cum e cel dintre Casa Poporului şi staţia de metrou Izvor, care probabil că vor fi folosite, la un moment dat, pentru utilităţi publice”, a declarat colonelul Kovacs pentru Libertatea.ro.

loading...