In toamna anului 1970, sotii Ceausescu paseau pentru prima oara pe pamant american.

Ceauşescu a condus, la acea vreme, delegaţia României la sesiunea împlinirii unui sfert de secol de la înfiinţarea Adunării Generale a ONU.

In timp ce Nicolae Ceausescu purta tratative cu delegatii din lumea-ntreaga si participa la avenimentele sesiunii, Elena isi petrecea timpul vizitand celebrele instituţii de artă, Frick Collection, Guggenheim Museum sau plimbandu-se pe Broadway.

Vizita lor in SUA a insemnat si o mini vacanta petrecuta in Los Angeles, San Francisco şi Washington. Pe Coasta de Est, soţii Ceauşescu au avut-o ca însoţitoare pe celebra Shirley Temple ce nu s-a sfiit s-o complimenteze pe Elena Ceauşescu. „Auzi, Nicule, zice că sunt frumoasă!“, s-a lăudat ea soţului.

„Ia te uită, acesta este chiar un compliment!“, a exclamat Ceauşescu, plăcut surprins, după relatarea Violetei Năstăsescu (Elena Ceauşescu, Confesiuni fără frontiere, Editura Niculescu, Bucureşti, 2011) scrie ceausescunicolae.wordpress.com.

Elena Ceausescu si Shirley Temple

Ceauşescu a ramas impresionat de sistemul de irigare al porumbului cu picături la rădăcina fiecărei plante, a fost plimbat de-un miliardar cu yahtul si a luat pranzull cu un Rokefeller, într-o sufragerie de serviciu a miliardarului. Cateva dintre activitatile Ceausestilor, made in SUA.

La sfarsitul vizitei, soţii Nixon au oferit o recepţie impresionanta în onoarea soţilor Ceauşescu, iar printre invitaţi s-a aflat si cunoscuta actriţa, Barbara Streissand.

loading...