Undeva în vârf de munte, în satul Ineleț din Caraș-Severin, își duc zilele 100 de familii pentru care timpul are o cu totul altă dimensiune și care trăiesc după legile muntelui.

Câteva bucăți prinse de lemn prinse în stâncile înalte reprezintă singura cale de acces către sat, cătunul din Caraș-Severin. Trepte din lemn… urcare la aproape 90 de grade. O ciudățenie de care mulți români nu au mai auzit.

Potrivit sarmareanul.ro, satul Ineleț face parte din comuna Cornereva, care cuprinde în total 40 de sate, iar majoritatea sunt uitate de lume. Localnicii trăiesc ca în urmă cu 100 de ani, fără curent electric, iar singurul telefon la care au acces este cel din școala la care învață doar 3 copii.

Învățătoarea școlii locuiește în acest sat de luni până vineri, iar la sfârșit de săptămână coboară în orașul Băile Herculane.

Cătunul din vârf de munte este despărți de oraș de doar câțiva kilometrii, cu toate acestea, pentru cei mai mulți este imposibil de ajuns pentru că drumul nu este deloc ușor de parcurs. Din acest motiv, locuitorii satului Ineleț au învățat să se descurce singuri.

Sunt gospodari, cultivă legume și fructe și cresc animale. Ce nu le dă natura, își cumpără de la oraș, unde se du doar cei în putere, care pot să urce și că scoboare scara, cu ranița plină de provizii în spate.

Satul are și o biserică, dar care stă mai mult închisă deoarece preotul vine doar de câteva ori pe an. Poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.

loading...