Cu totii cunoastem expresia „Decebalus per Scorilo” inscriptionata pe unul dintre vasele gasite de arheologi la Sarmisegetusa Regia. Insa, putini cunosc istoria inscriptii, cu atat mai mult cu cat e un intreg mister in jurul ei.

Potrivit dacica.ro, la inceputul secolului al XIX-lea, descoperirile de la ruinele din Gradistea Muncelului alertau autoritatile locale. O comoara avea sa fie gasita printre ruinele cetatii.

Cativa ani mai tarziu, mai exact la milocul anului 1803, procuratorul fiscal Paul Török pleca catre cetatea din munți, pentru a inspecta locul in care localnicii gasisera o comoara. Török a fost extrem de atent la toate locurile prin care a trecut si a notat toate aspectele descoperite pe parcursul traseului urmat.

Printre aceste descoperiri se numarata si un fragment din ceramica pe care era inscriptionat: PER Sco Rilo. Török nu a consemnat zona unde a gasit aceasta inscriptie si nici contextul.

Sursa foto: dacica.ro

Un secol si jumatate mai tarziu, mai exact in anul 1954, cercetarile conduse de Constantin Daicoviciu au dezvaluit doua fragmente ceramice, cu inscriptii diferite: pe unul dintre cele se regasea DECEBALVS, iar pe al doilea: PER SCORILO. 

Sapatarile ulterioare au relevat faptul ca acele fragmente separate apartineau unui vas de mari dimensiuni. Se pare ca au existat patru seturi a cate două stampile aplicate simetric, sub buza vasului, ce compuneau inscripția DECEBALVS PER SCORILO.

Puse cap la cap s-a constatat ca lipsea o singura inscriptie, mai precis: PER SCORILO – cea gasita în 1803. Cativa ani mai tarziu avea sa fie publicat raportul lui Török si abia atunci, se va afla că bucata lipsa fusese găsita cu un secol și jumătate înainte și, foarte probabil, pierdută intre timp.

Vasul era total atipic ca dimensiuni si forma: o palnie, lucrata la roata din lut de culoare rosiatica, cu o inaltime de 75 cm si cu un diametru al gurii de 125 cm. Arheologii au concluzionat ca acest vas era unul de cult, unicat in lumea dacilor, caci nu mai gasisera nimic similar de-a lungul vremii. Nu se stie ce utilitatea avea, cel mai probabil era folosit in anumite ritualuri sau contexte mai putin oficiale.

Sursa foto: dacica.ro

Literele inscriptionate par a fi de origine latina si iesite in relief, ceea ce ar trimite la timpurile sec.I d.Hr, deci din vremea lui Decebal. Au existat intregi dezbateri care ar fi sustinut ca situl ar fi apartinut romanilor, insa nu se stie nici pana astazi.

Sursa foto: dacica.ro

In momentul de fata exista doua ipoteze: este o inscriptie in limba latina care arata cui a apartinut acest vas sau este o inscriptie in limba daca ce spune ca Decebal este fiul lui Scorillo: Decebal, fiul lui Scorillo.

Vasul a fost reconstituit si poate fi admirat la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here