In avioanele mari, exista un compartiment secret, care se numeste Crew Rest Compartment. Acest CRC (prescurtarea pe care o folosesc insotitorii de bord) are, la exterior, o usa care arata exact ca o usa de toaleta, doar ca are un interfon la intrare.

Accesul se face doar pe baza unui cod stiut de echipaj, ca sa nu ne trezim ca un pasager greseste usa si intra peste echipaj cand doarme. CRC-ul are in interior, pe langa paturile pentru odihna, televizoare, casti, masti pentru fum, masti de oxigen, lanterne si stingatoare pentru incendiu, potrivit cumajungistewardesa.ro.

Asa ca, in cazul in care apare o urgenta la bord iar o parte a echipajului se afla in Crew Rest Compartment, acestia sunt in siguranta si se pot salva.

Exista un singur Crew Rest Compartment in fiecare avion iar pilotii si stewardesele il impart. Pauzele pilotilor sunt mult mai mari decat cele ale insotitorilor de bord, insa odihna se face in acelasi loc.

Tinuta pentru accesul in CRC este foarte stricta. Insotitorii de bord pot intra doar dupa ce se descalta si in imbracati in pijamalele de echipaj. De asemenea, trebuie sa aiba mare atentie la zgomotul pe care il fac inainte si dupa pauza de somn, pentru ca e posibil ca pilotii sa doarma, sau alti colegi sa aiba o alta ora de incepere a pauzei si atunci sa ii deranjati.

Pregatirea locului de somn este foarte importanta. Cei care iau prima pauza, au paturile pregatite, cu lenjerie de pat, etc. Daca iei prima pauza de somn, esti obligat sa schimbi lenjeria si sa pregatesti patul pentru colegul care urmeaza dupa tine, in a doua pauza. Nu ai voie sa iei cu tine mancare in CRC, pentru ca risti sa faci mizerie si zgomot.

  • Pentru decolare si aterizare, intreg echipajul este treaz si se afla pe pozitiile de lucru. Toti cei 4 piloti se afla in cockpit, urmand ca mai apoi sa inceapa pauzele, doi cate doi.
  • In cazul unei urgente si blocarea usii de acces, CRC-ul are si o iesire de urgenta, direct in cabina, prin compartimentele de bagaje. Pasagerii nu vor stii unde se afla aceasta, insa acel compartiment nu se deschide pentru bagaje.
  • La decolare si aterizare CRC-ul trebuie sa fie neocupat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here