Bucurestiul gazduieste – pe o suprafata de 228 de kilometri patrati – mai bine de doua milioane de locuitori. Ati crede, probabil, ca titlul: Cel mai mare oras al tarii este castigat de capitala. Insa… surpriza: un oras din judetul Suceava este numarul 1, ca si suprafata!

Cu o intindere de 594,66 kilometri patrati, orasul Brosteni este situat pe valea raului Bistrita, la granita cu judetele Neamt si Harghita – la o distanta de aproximativ 100 km de resedinta de judet – si este format din localitatile: Brosteni, Cotargasi, Darmoxa, Frasin, Haleasa, Holda, Holdita, Lungeni, Neagra si Pietroasa.

Sursa foto: https://brosteni.blogspot.com/

Probabil, veti crede ca numarul locuitorilor se ridica la ordinul milioanelor. Nu, nu, Brosteniul gazduieste aproximativ 5.500 de locuitori, iar incepand cu anul 2004, a fost clasificat drept oras. In cazul acesta, am spue ca Bucurestiului ii ramane doar titlul de cel mai aglomerat oras din tara 🙂

Pe locul doi, in acest clasament se afla Vişeul de Sus (Maramures) – cu o suprafata de 443,06 kilometri patrati, urmat de Sacele (Brasov) – 320 de kilometri pătrati, scrie Adevarul.ro.

Sursa foto: https://brosteni.blogspot.com/

Insasi, scriitorul Ion Creanga aminteste de Brosteni in scrierea sa, „Amintiri din copilarie”, la momentul in care Nica se imbolnaveste de raie de la caprele Irinucai:

Şi satul Broşteni fiind împrăştiat, mai ca toate satele de la munte, nu se ruşinau lupul şi ursul a se arăta ziua – miazamare prin el; o casă ici, sub tihăraia asta, alta dincolo de Bistriţă, sub altă tihăraie, mă rog, unde i-a venit omului îndemână să şi-o facă”.

Ati fost acolo?

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here