Tara noastra e plina de locuri neobisnuite si bantuite de legende, totusi o biserica cu Moartea razand este un loc unic in lume. Legendele mai spun ca toti cei care au dorit sa indeparteze straniul desen de pe perete, au avut parte de morti subite si violente.

„Biserica cu Moartea”, razand si razandu-si de oameni, din fresca ei, este cu siguranta unica in tara. Desi are doua hramuri – Sfantul Nicolae si Adormirea Maicii Domnului – biserica din satul Ciocanai, comuna Mosoaia, judetul Arges e cunoscuta sub cu totul alt nume. I se zice Biserica cu Moartea.

Legendele care circula despre Moartea din fresca de la Ciocanai sunt multe. Una dintre ele spune ca in veacul de dinainte, in timpul unei invazii otomane, toti satenii s-au ascuns in biserica, iar turcii le-ar fi baricadat usa si i-au ars de vii.

Desenul era un mod de a comemora intamplarea aceea, dar si o modalitate de a-i proteja pe localnici de o repetare a tragicei intamplari, potrivit realitatea.net

O alta legenda zice ca in vremea ciumei lui Caragea aproape tot satul a murit din pricina bolii nemiloase, iar Moartea deseneata pe zidul exteriorul si Sfantul Haralambie pictat intr-o fresca din interior au impreuna acelasi rol de proteguire a comunitatii.

Oricare a fost motivul picturii, cert este ca Moartea de la Ciocanai a provocat si intimplari nefericite, mai ales in perioada comunista.

Nemultumiti de discutiile si superstitiile pe care le provoca aceasta fresca, sefii politici ai epocii au cerut preotului sa stearga fresca vinovata. Cum desenul nu se stergea sub buretele cu lesie, a fost acoperit cu var. Intimplare sau nu, persoana care a varuit peretele, pe numele ei Tuturel-Bilt, ca si cel putin una dintre persoanele care au cerut ca acest lucru sa se intample au avut parte de morti subite si violente.

Mai mult, legendele mai spun ca, de-a lungul vremii, satenii care au avut parte de incidente nefricite in familie s-au razbunat pe Moartea din fresca, aruncand cu pietre in ea. Au batut Moartea. Dar ea s-a razbunat, dandu-le cate un betesug, fiecaruia.

loading...