Pe 26 aprilie 1986, reactorul nuclear de la Cernobîl a explodat in timpul unei simple verificari, producand cel mai mare accident nuclear din istorie.

24 ani de mai tarziu, in anul 2011, guvernul ucrainean a anuntat ca va permite accesul vizitatorilor in perimetrul contaminat, cunoscut drept „Zona de Excluziune.” De atunci si pana in prezent, peste zece mii de oameni au raspuns initiativei ucrainene, conform estimarilor realizate de o agentie locala.

Sursa foto: injurullumii.info

Turistii care au vizita Zona de Exclusiunea au declarat ca atmosfera este una cat se poate de bizara: absenta cantecelor pasarilor, sunetul cioburilor de sticla care se sfaramă sub pasi, clicurile obiectivelor foto sau bipaitul aparatelor Geiger care masoara gradul de radiatii, contureaza un tablou straniu.

Sursa foto: Mindcraft Stories

Insa, cat de sigura este zona pentru turisti?

Expertii au declarat ca nu exista motive de ingrijorare. Ba mai mult, se pare, cantitatea de radiatii absorbita este cu mult mai mica fata de cea din timpul unui zbor transatlantic!

Sursa foto: https://www.twoscotsabroad.com

Dacă nu mănânci ciuperci, fructe din zonă, nu vânezi mistreţi ca să-i mănânci şi rămâi numai în zonele unde au voie turişii, nu e absolut nicio problemă,” a declarat Dr. Keith Baverstock, fostul director al Programului de Protecţie împotriva Radiaţiilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru cei de la vice. com. „Alte câteva lucruri pe care e bine să le faci dacă vrei să nu fii iradiat sunt: să nu mănânci, bei sau fumezi în aer liber, să nu te abaţi de la traseu, să nu rămâi la pielea goală, să nu te aşezi pe pământ şi să nu îţi laşi lucrurile pe jos.

Filmul lansat de catre cei de la HBOGo a starnit interesul multor tineri de a vizita zona. Acestia pot opta pentru agentii locale din Ucraina, ce organizeaza excursii la Cernobîl, cu pornire din Kiev, bineinteles.

Sursa foto: Digi24

Iata, cateva dintre aceastea: Ukrainianweb.com – ofera excursii de o zi la Cernobîl, la prețul de 89 de euro/persoana. Tariful include ghid in limba engleză, pick-up si drop-off in Kiev, accesul in Zona de Excluziune si pranzul.

Apoi, ar mai fi ar mai fi Trip-to-Chernobyl.com sau ChernobylTrip.com.

Sursa foto: The Crazy Tourist

La 33 ani de la explozie, interesul romanilor de a vizita Cernobîl a crescut mult, datorita serialului. Motiv pentru care o companie romaneasca de turism din Bucuresti a hotarat sa includa in pachetul de excursii pentru anul 2020 si aceasta zona.

Lucian Bădîrcea, directorul agenției de turism: „Ideea a fost generată și datorită succesului acestui serial celebru „Cernobîl”. Mai mult, avem un departament specializat care e dedicat în a căuta programe neobișnuite și excentrice.

Excursia de cinci zile include o vizită în orașul-fantomă Pripyat, abandonat de locuitori în câteva ore de la dezastru și la clădirea care a fost primul centru de urgenţă din zona secretă Cernobîl.” a declarat acesta pentru digi24.ro.

395 de euro/persoana ar trebui sa plateasca romanii care doresc sa viziteze Cernobîlul, primul tur fiind programat pentru data de 28 aprilie 2020.

Sursa foto: Stirile ProTV

Traian Bădulescu, consultant în turism a declarat pentru digi24.ro: „Vorbim de o formă de turism apărută de zeci de ani în Occident sau în Statele Unite și Canada, black tourism – turismul negru, turismul pe urmele locurilor unde s-au întâmplat drame istorice, să spunem, sau pe urmele legendelor mai întunecate. Așa cum avem noi legenda romantică, dar și întunecată a lui Dracula.

V-ati incumeta intr-o astfel de aventura?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here