In urmă cu 45 ani, mai exact in anul 1974, Aeroportul International Nicosia din Cipru a permis imbarcarea ultimilor pasageri. De atunci si pana-n prezent, fostul aeroport plin de viata, candva, a fost dat uitarii. O ruina.

Sursa foto: CNN

Aeronava Trident Sun inca poate fi admirata pe pista de decolare pana in ziua de azi, chiar acolo unde s-a oprit. O imagine emblema, dar si ciudata a unui aeroport-fantoma.

Aeroportul a fost candva un centru de transport de ultima generatie pe faimoasa insula de vacanta. Terminalul hi-tech s-a deschis in 1968, cu restaurante si magazine pentru a deservi calatorii internationali care se deplasează spre si dinspre Cipru.

Sursa foto: CNN

Plajele idilice, orasele medievale si climatul mediteranean de invidiat au facut ca insula sa fie o destinatie favorita in randul turistilor, precum si in randul celor bogato si faimosi oameni ai lumii, printre care actorii Elizabeth Taylor, Richard Burton sau modelul Brigitte Bardot.

Epoca de aur a ajuns la un sfarsit brusc in 1974, cand au izbucnit tensiunile intre greco-ciprioți și turco-ciprioți. In iulie – in perioada de varf a vacantelor de vara – nationalistii greci l-au inlaturat de la conducere pe presedintele ales al Ciprului. In zilele ce au urmat, aeroportul din Nicosia a fost folosit pentru a aduce trupe din Grecia.

Aeroportul a fost, de asemenea si o scena a haosului dezlantuit in acea perioada, deoarece localnici, dar si turisti straini au fugit din calea conflictului violent.

In cateva zile de la lovitura de stat, Turcia a invadat Ciprul, iar aeroportul a fost grav avariat printr-o sesiune de bombardamente, ceea ce a condus la abandonarea brusca a acestuia.

Sursa foto: CNN

Ultimul zbor comercial a plecat din Nicosia spre Londra in 1977, sub autorizatia speciala a Națiunilor Unite.

După abandonarea aeroportului din Nicosia, autoritatile au deschis un nou aeroport international in Larnaca, care este principalul aeroport al insulei si in prezent.

Sursa foto: Cravesy News

Aeroportul Nicosia este acum o cladire fantoma, cu birouri de check-in ruginite, cu randuri intregi de scaune distruse – in zonele de asteptare si cu avioanele ramase pe pistele de decolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here