Concediul de odihna este un drept al angajatului stipulat prin Codul Muncii si Contractul Individual de Munca.

Durata minima a concediului de odihna acordat anual este de 20 de zile lucratoare, insa angajatorul poate stabili o durata mai mare prin Contractul Individual de Muncă si Regulamentul Intern, tinand cont de factori precum vechimea in companie, in munca sau alte particularitati.

Conform Codului Muncii, toti salariatii trebuie sa isi planifice concediul de odihna – pana la data comunicata de angajator, tinand cont de faptul ca trebuie sa isi ia 10 zile consecutive pe an. In cazul in care, angajatul nu isi planifica zilele de concediu pana la data mentionata de angajator, acestuia ii vor fi alocate din oficiu.

Insa, ce faci in situatia in care nu reusesti sa efectuezi cele 20 de zile de concediu de odihna anuale? Nu le pierzi, asta e sigur; NU se compenseaza la plata si nici NU trebuie sa consumate pana in luna februarie/martie a anului viitor.

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, este prevazut in Codul muncii.

Asadar, salariatii care raman cu zile de concediu neefectuate pana la data de 31 decembrie 2019 vor putea sa se bucure de ele pana la data 30 iunie 2021, conform unei planificari.

Compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuate este posibila numai in cazul salariatilor care parasesc compania.

loading...