NASA lucreaza la proiectarea unui nou avion supersonic, care va atinge pana la 1.512 km/h – ceea ce inseamna ca un zbor de la Londra la New York – ar dura doar patru ore, in loc de opt.

Photo credit: The Sun

Cu toate acestea, veti avea nevoie de un cont in banca – consistent, deoarece un scaun la bordul acestei aeronave – din cele 40 disponibile – va costa aproximativ 5.774 de lire sterline.

Chiar si in aceste conditii, zborul actual este mai ieftin decat zborurile anterioare Concorde – care costau in jur de 10.000 lire sterline, potrivit Mail Online.

Photo credit: Daily Mail

Proiectarea noului plan, cunoscut sub numele de X-59, va scadea si nivelul de zgomot al bratului supersonic.

Boomul (zgomotul), auzit adesea atunci cand avioanele Concorde sparg viteza sunetului, a fost una dintre problemele cu care s-au confruntat constructorii.

Vitezele anterioare stabilite de Concorde au atins valori maxime de 2.179 km/h , comparativ cu actualul X-59 de 1.512 km/h, in timp ce zborurile comerciale actuale zboara la aproximativ 965 km/h.

Insa pe X-59, boom-ul va fi redus la un zgomot mai mic datorita formei „nasului” care se deplaseaza cu 1,4 ori viteza sunetului. „Nasul” lung si subtire seamana cu ciocul unei rate, reducand sunetul la doar 75 de decibeli, nivel perceput – similar cu inchiderea unei usi a masinii, scriu jurnalistii de la publicatia The Sun.

Cu toate acestea, noua forma simplificata inseamna ca nu exista niciun fel de posibilitate ca aeronava sa aiba cabina pentru piloti, cu ferestre, in fata. In schimb, pilotii vor sta intr-o cabina cu un sistem video care simuleaza partea din fata a avionului. Sistemul de vizibilitate externă (XVS) va crea o experiență de realitate augumentata prin asocierea datelor de la doua camere externe si date 3D ale peisajului din afara planului.

Foto credit: Instagram

In cabina de pilotaj vor exista doar ferestre laterale pentru a le permite pilotilor sa vada linia orizontului.

Primul zbor cu aceasta aeronava este programat pentru anul 2021.

Concorde a zburat pentru prima data – ca avion de pasageri – in 1976, apoi si-a oprit toate operatiunile pana in anul 2003, din mai multe motive, inclusiv un accident devastator produs in 2000, dar si din cauza atacurilor din 11 septembrie 2001.

loading...

15 COMENTARII

 1. Andreieee! (sic!)
  La prima gherla ti-am acordat circumstante atenuante. Apoi mi-am dat seama ca esti „pe ele”!
  „NASA dezvolta un nou avion supersonic „silentios”, care va atinge pana la 940 km / h”…
  „Vitezele anterioare stabilite de Concorde au atins valori maxime de 1.354 km / ora, comparativ cu actualul X-59 de 940 km / ora”…
  Atentie la coperta revistei de unde ai tradus (prima imagine din articol)! E vorba de 940 MPH (miles per hour), insemnand aproximativ 1500 km/h.
  Bre, apreciez ce faci, dar incearca sa nu te inscrii in categoria aia de jurnalisti (ai postat o stire, se poate spune ca esti jurnalista, nu?) pentru care „power plant” inseamna „planta de putere”!
  In rest, va doresc succes in tot ce intreprindeti!

 2. Andreia, 940 mile pe ora, draga, nu 940 km/h.
  Vezi ce se intampla cand traduci articole aiurea: se vede rezultatului analfabetismului functional de 44% din Mioristan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here