Acasa pentru Daniel Buzdugan inseamna Grecia. Asteapta fiecare vacanta de vara pentru a se retrage pe insula ce l-a cucerit definitiv: Creta. Un Paradis ce-i rasfata simturile si nu uita sa-l surprinda cu ceva nou, la fiecare vizita.

„Merg în Creta de 6 ani, câteva săptămâni în fiecare vară, dar chiar şi iarna, când acolo sunt 20-23 de grade Celsius, portocalii sunt plini de fructe, cerul e senin, lumina e magică… o poezie! Sunt îndrăgostit de Creta, o parte din inima mea e acolo, uitată prin pământul acela roşu, pe dealurile alea cu livezi de măslini”, mărturiseşte Daniel Buzdugan. De ce Creta? Ce are aşa deosebit această insulă faţă de celelalte? Omul de radio ne explică, foarte simplu, că nu degeaba Creta este cea mai mare insulă a Greciei – ea însumează toate frumuseţile celorlalte insule greceşti, de la plaje superbe, mâncare bună, sate pitoreşti, munţi înalţi, leandri şi miros de pin, ruine, istorie şi tradiţii, până la hoteluri de cinci stele, drumuri asfaltate şi oraşe cochete. „Mă duc acolo pentru istorie, pentru oameni, pentru experienţe. Localnicii au un stil extraordinar de a te lega sufleteşte de ei. Sunt relaxaţi, ospitalieri, nu ştiu ce să-ţi mai ofere din partea casei atunci când te servesc la masă şi ştiu să se bucure de viaţă. De altfel, cretanii sunt printre cei mai longevivi oameni, iar asta se trage nu neapărat de la alimentaţia sănătoasă. Mă simt de-al lor, adaugă Buzdu. 

Impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai (Luca si Maria), Buzdu isi inchiriaza o casa pentru doua – trei saptamani care se simt precum… trei zile. Timpul zboara extrem de repede, mai ales cand setea de explorare si de frumos nu-i dau pace. Se aventureaza in sate de munte neatinse de piciorul turistilor, descopera plaje salbatice a caror apa e de la o zi la alta, mai frumoasa sau se retrage la povesti, alaturi de localnici, la vreo taverana,

„Creta este printre puţinele locuri din lume în care ai senzaţia că trăieşti ca acum 100 de ani. Pe toată insula, de 8.336 kilometri pătraţi, există un singur Mc Donald’s. Mie îmi place să mă duc în piaţă să cumpăr roşii, brânză, miere şi iaurt grecesc, pentru micul dejun”, ne mai povesteşte prezentatorul radio. În fiecare dimineaţă se trezea la ora 6 să vadă răsăritul, făcea o baie în mare, apoi se întorcea în cameră şi pregătea micul dejun pentru familie. După care plecau cu toţii la plajă, după-amiaza se ascundeau de căldură la vreo tavernă unde, spune el, niciodată nu a fost dezamăgit. Mâncarea e delicioasă peste tot. Ba chiar a descoperit cel mai bun gyros, de la un fast-food deţinut de un… român. „Un ieşean a înfiinţat acea afacere în urmă cu 20 de ani. Este cel mai bun gyros de pe insulă, foarte apreciat atât de turişti, cât şi de localnici”. A străbătut, şi de data aceasta, insula în lung şi-n lat, constatând surprins că mereu mai descoperă ceva absolut incredibil. „E un sentiment de nedescris să mă reîntorc an de an acolo, să mă plimb cu bicicleta prin sătuce de la malul mării sau prin munţi cu vârfuri de peste 2000 de metri. Am văzut multe locuri superbe – Sicilia, Toscana, Republica Dominicană, Hong Kong – dar Creta rămâne «acasă». Când eram în şcoală nu-mi prea plăcea creta, dar uite că acum o ador şi nu-mi vine s-o mai scap printre degete!”, marturiseste Daniel Buzdugan.

In vacantele petrecute in Grecia a intalnit si romani ce detin afaceri pe „insula lui Zeus”: fie proprietarii caselor inchiriate, fie romani ce detin taverne: „Cel mai bun gyros din oraşul Rethyno este făcut de Nicu din Iaşi, care de 30 de ani s-a stabilit aici! Suntem peste tot acasă!”

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here