Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce? M-am intrebat si eu, deseori, e adevarat.

  • E mai ieftin!

Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara reprezentantii companiei Boeing. Greutatea suplimentara inseamna… costuri in plus: mai mult combustibil, iar 544 kg echivaleaza cu aproximativ opt pasageri. Iar asta nu e o problema deloc de neglijat!

Ca si curiozitate, reprezentantii American Airlines au economisit intr-un an de zile, 40.000 de dolari prin eliminarea unei singure masline din fiecare salată servita la zborurile sale. O maslina!

  • Mentinerea unei temperaturi optime!

Culoarea alb reflecta lumina soarelui, stim asta cu totii. Asadar, avioanele sunt vopsite in alb si pentru a reduce incalzirea, dar si posibilele deteriorari cazuate de radiatiile solare.

  • Controlul daunelor

Un aspect deloc de neglijat! Culoarea alb ajuta la identificarea si repararea rapida a fisurilor, a scurgerilor de ulei si a altor defecte.

  • Vizibilitate buna in cazul prabusirilor sau al accidentelor

Indiferent de locul in care se produce accidentul, aeronava vopsita in alb poate fi identificata mult mai usor din aer si astfel, interventia se poate realiza rapid.

  • Reducerea loviturilor cauzate de pasari

Vizibilitatea aeronavelor albe ajuta la detectarea si evitarea acestora de catre pasari.

loading...