Foarte multi dintre voi ati sesizat, cu siguranta, temperaturile extrem de scazute atunci cand va aflati la bordul unui avion, fie ca plecati in vacanta sau intr-o intalnire de afaceri.

As spune ca e un disconfort, mai ales atunci cand plecam dinspre sau catre o destinatie exotica si suntem imbracati subtire. Ni s-a intamplat si noua sa tremuram, la propriu, de frig, pe tot parcursul zborului si chiar sa ne alegem cu o raceala.

Atunci… care este scopul acestor temperaturi, atat de scazute?

Se fac, frecvent, treceri de temperatura si de presiune pe masura ce avionul se deplaseaza, ceea ar presupune un disconfort pentru organismului uman. Tocmai de aceea, temperaturile scad pe durata zborului: ne ajuta sa evitam situatii sau senzatii neplacute, cum ar fi hipoxia sau lesinul, in termeni populari. Cu cat temperatura urca, cu atat riscul ca unul dintre pasageri sa lesine, creste.

Nu vi s-a intamplat sa va simtiti ciudat atunci cand scade presiunea atmosferica? Imaginati-va cum v-ati simti daca ati experimenta, constant, astfel de treceri.

Care este temperatura optima intr-o aeronava?

Mai toti specialistii spun ca temperatura optima, in timpul unui zbor, trebuie sa se situeze in jurul a 18 grade si poate urca pana la 24 grade, cel mult. Par temperaturi rezonabile, nu-i asa? Cu toate astea, corpul le resimte si mai scazute de atat, din cauza faptului ca nu se misca si nu genereaza caldura corporala. De aici si senzatia de frig.

Cat de uscat e aerul?

O sa radeti, dar se pare ca umiditatea in avion e mai scazuta decat in multe deserturi sau zone aride: 12 %.

Cum ne putem bucura de un zbor placut?

E simplu. Ne imbracam adecvat, insemnand ca vom avea haine mai groase pe noi sau le vom cerem paturi, insotitoarelor de bord si nu uitam sa ne hidratam adecvat.

loading...